Interesse als (aankomend) Tilburgse student?

Aankomend student in Tilburg?

Bang dat jouw studententijd door corona in het water valt? Op zoek naar een onvergetelijke studententijd? Wij zijn Pr1mus, een actieve vriendengroep die midden in het Tilburgse studentenleven staat. Wil jij een actief studentenleven met naast veel feesten ook een focus op persoonlijke ontwikkeling? Neem contact op en kom een keer een biertje met ons doen!

Geen feed

Geschiedenis

Tijdens de verbouwing van het oude Plato-pand, in de zomer van 1989, was er een aantal mannen dat elkaars gezichten meer dan eens per dag zag. Iedereen meende wel wat te zoeken te hebben in het pand aan de St. Josephstraat. Op een gegeven moment begon er iets moois te bloeien: een vriendenclub moest er komen, die ook nadat het geklus achter de rug was, contact zou houden.

Binnen de vereniging bestond echter twijfel over het fenomeen dispuut, dit werd iets typerends geacht voor de traditionele studentenverenigingen. Het alternatief, een vriendenkring, deed te veel aan een dispuut denken. Vandaar dat na de introductie, op de derde dinsdag van september 1989, door acht mannen Vrindenkrieng Pr1mus Inter Pares Q.E.D. werd opgericht. Zoals men op dit moment kan zien, was het geen gek idee. Er volgden spoedig meer vrienden en vriendinnen clubjes en zo werd na het initiatief van Pr1mus het fenomeen dispuut ook bij T.S.V. Plato een onmisbaar onderdeel van de vereniging.

Met het prachtige hemd en das viel Pr1mus op binnen T.S.V. Plato. Al snel lieten we ons gelden via een op zijn minst opzienbarend te noemen liederenbundel en het organiseren van succesvolle vlottenraces en schuimfeesten. Ook voor minder voor de hand liggende activiteiten zoals “Geld en Gast”, de Pr1mus ping pong party en een dartstoernooi hebben we in het verleden onze hand niet omgedraaid. Een recentere traditie is het Bal Masqué, voor het eerst georganiseerd ter ere van het derde lustrum van onze Vrindenkrieng in 2004. Inmiddels hebben wij, in serieus dubieus thema, ons zesde lustrum mogen vieren en is Bal Masqué uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks activiteiten op de Tilburgse verenigings- en studentenkalender.

Serieus

Helaas moet er in het leven van een student ook nog gestudeerd worden. Een hinderlijke afleiding van het studentenleven, die weliswaar een stuk draaglijker is in goed gezelschap. Dagen op de universiteit worden dan ook vaak afgetrapt met een gezamenlijk bakkie pleur, en ook tijdens de verdere lunch/koffie/eetpauzes weten we elkaar te vinden. Omdat de huidige situatie alleen maar meer vraagt van onze discipline en zelfbeheersing, zoeken wij elkaar ook nu op om samen te studeren. Na een lange dag studie schuiven we regelmatig bij elkander aan, en tijdens de tentamenperiode komt het zelfs voor dat we een eet schema opstellen om de Mensa (kantine) maar te ontwijken. In de avonden dat we niet met  een biertje in de hand staan te flaneren zal een groot deel van ons te vinden zijn in de gym, of op het voetbalveld. Hier sporten we alle alcohol (en studenten kilo’s) van het lijf, en hebben wij zelfs een eigen voetbalteam welke afgelopen jaar de studenten zaalvoetbal competitie heeft gewonnen: de Pr1mus Ballers.

Zelfontwikkeling staat bij ons hoog in het vaandel, en is bijvoorbeeld goed mogelijk binnen onze vergaderingen of in de Bal Masque commissie, waar je verantwoordelijk bent voor het organiseren van een studentenfeest met 800+ aanwezigen. Velen van ons gaan op exchange of doen een bestuursjaar bij bijvoorbeeld Aiesec, Front of Integrand. Dit wordt verder aangemoedigd door het onderlinge leeftijdsverschil, wat ervoor zorgt dat je veel van elkaar kan leren. Dit is in het bijzonder van toepassing op alle economische studenten, die toch wel het merendeel van onze Vrindenkrieng vormen. 

Waar veel mensen denken dat een actief studentenleven botst met je studie, zien wij juist dat het alleen maar in ons voordeel werkt. Omdat je genoeg ambitieuze gasten om je heen hebt stap je na die net iets te lange avond in de stad makkelijker op de fiets om samen in de UB te gaan zitten. Daarnaast is het uitbreiden van je netwerk niet alleen leuk, maar zeker ook praktisch voor de toekomst.

Dubieus

Samen sporten, studeren en eten is natuurlijk allemaal leuk en aardig, het echte studentenleven begint echter pas vaak ‘s avonds(/’s nachts). Het liefst vullen wij onze agenda dan ook met borrels met vrouwenclubjes, festivals, studentenfeesten en diners. Wij kijken hierbij verder dan onze neus lang is, en borrelen dan ook zowel buiten Plato als buiten Tilburg. Bij deze borrels wordt alles uit de kast getrokken om zowel de dames als onszelf te vermaken. Hoogtepunten in ons jaar zijn steevast het door onszelf georganiseerd Bal Masqué, de jaarlijkse weekendjes weg, maar ook het ULV in Maastricht. Wij zouden in studentikoze termen erop in kunnen gaan hoe goed het bier ons op sommige van deze avonden smaakt, of hoe erg wij ons vrouwelijk gezelschap waarderen. Maar, hopende dat eventuele vrouwenclubjes of geïnteresseerde studenten ons weten te vinden, lijkt het ons beter discreet te blijven. 

 

Reviews

‘’Over de jaren heen hebben Pr1maten zonder uitzondering gezorgd voor een levendige sfeer, waarbij he cliche ‘’work hard, play hard’’ centraal stond. Alleen al hierdoor is het een voorrecht om met jullie samen te mogen werken.’’ – Aiesec Tilburg

“Een borreltje met Pr1mus is als het uitdoen van je BH na een lange dag #kaolochill” – Keiretsu
 
 Dubieuze party animals, maar tevens ambiteuze mannen met een serieus randje. Geen borrel zonder thema, geen avond zonder ABBA en geen Plato zonder Pr1mus. Vijf sterren – Papillon

‘’Voor Sebas zou ik bijna geld neerleggen’’ – Furiae

‘’Lieve, Knappe en gezellige mannen.’’ – Lievelust
 
“Vóór het borrelen met Pr1mus was je lievelingsdier misschien een hond of kat… dat zal veranderen naar een haan…“ – Keiretsu 
 
‘’Louter Pr1mus, amice.’’ – Victoria 
 
 ‘’De gemiddelde Pr1maat is een heuse metroman en zeker niet vies van enig ijdel gedrag. Naast een scharrel, quarrel of partner zijn jullie eigenlijk ook gewoon hele leuke kerels waar wij maar al te graag mee borrelen!’’ – Amendus Amandus
 
 ‘’Pr1mus voelt als een broertjesdispuut, het zijn alleen geen onschuldige broertjes, een beetje dubieus zijn ze wel.’’ – Formula
 
‘’De haantjes van pr1mus gaan al jaren aan kop, maar liefst 74% van de famevrouwen heeft weleens een Pr1maat geregeld.’’ – Fame
 
‘’Pr1mus inter Pares, een Vr1ndenwinkel zijn wij’’ – Mick te Lintelo
 
‘’Ik wil enkel nog Pr1maat’’ – Een anoniem dame vlak na de daad

Enthousiast geworden?

 

Zin om een biertje te doen of binnenkort een borrel mee te pakken? Stuur Auke een appje op 06-36004966 of slide in onze DM’s op instagram!

Bal Masque 2018